Els Borja, l’esplendor del Ducat

A partir del segle XV, nobles, cavallers, cortesans i poetes, van demostrar un interès en Gandia, per la seua terra fèrtil, és per això que, l’esplendor de la cultura va estar lligat a la riquesa agrícola de la vila, basada especialment en la canyamel o la canya de sucre. Aquest fet, l’Horta de Gandia, trencava de forma primerenca la trilogia mediterrània clàssica: blat-vinya-olivera.

La compra del Ducat de Gandia en 1485, pel Cardenal Roderic de Borja, posterior Papa Alexandre VI, coincideix precisament amb l’època daurada de la producció del sucre. El Ducat Borgià, va continuar sent el focus principal de la cultura literària i les arts plàstiques, introduint el model humanista, amb els artistes més distingits de la Corona Aragonesa com Pere Comte, Damià Forment o Paolo de San Leocadio.

Joan de Borja Enriquez (II Duc de Gandia), va fundar a Gandia una escola de gramàtica i el seu fill, Sant Francesc de Borja (IV Duc de Gandia), va continuar el treball literari a Gandia amb la Fundació de la Universitat de Gandia, regentada per la Companyia de Jesús, en 1549. Aquest fet va tenir un enorme impacte cultural, i Gandia es va convertir en un lloc freqüent de professors i alumnes.

Gandia, guardiana del llegat dels Borja